Initiatief groepen

Op Vrijdag avond 14 Juni kwamen alle tiny house enthousiastelingen uit Lisse en omstreken bij elkaar voor de volgende stap van de uitwerking van het participatie project.

Het doel van deze avond was het vormen van initiatief groepen zodat de werkgroep Participatie Tiny Houses het stokje kon overdragen aan de initiatief groepen. Maar het bleek lastiger dan gedacht om deze initiatiefgroepen te vormen.
 

 

Onduidelijk

Voor veel aanwezige was het lastig om te starten. Wat wordt er precies van mij verwacht?
 
Eigenlijk alles! Voor wie het nog niet duidelijk was, het gaat hier om een participatie traject. Dit houdt in dat wij als burgers zelf de vrijheid hebben om beslissingen te nemen zolang die binnen de kaders blijven.
 
Wij mogen even de gemeente spelen en de gemeente wacht af en heeft het eind oordeel.
 
Het is dus aan ons om ons te organiseren en om tot een concreet plan te komen dat de gemeente kan goedkeuren. Een van de eerste stappen die we hierin kunnen zetten is ons oriënteren over de gestelde kaders en de motivatie van de gemeente om tot dit tiny house project te komen. Ik heb hiervoor deze informatiebronnen pagina opgezet.
 

 

Hoe kunnen we ons organiseren?

De dag na deze bijeenkomst heb ik een forum online gezet. Dit platform biedt ons de mogelijkheid om ons onderling te organiseren. Tot nu toe heb ik alles op deze sites volledig zelfstandig online gezet.
 
Ik hoop hier snel hulp in te krijgen want ik heb totaal geen ervaring in de manier waarop de gemeente werkt of in het organiseren van een vereniging.
 
Dus reageer op het forum of onderaan deze pagina of stuur me een mail op koen@tinyhouselisse.nl en stuur wat je maar denkt dat eventueel goed zou kunnen zijn om dit traject van de grond af te krijgen!
 

 

Ideeën voor het organiseren van initiatief groepen.

Zoals ook al geopperd bij de bijeenkomst is het misschien verstandig om initiatief groepen te vormen op basis van gedeelde waardes.
 
Het maakt mij persoonlijk niet zo veel uit hoe groot deze groepen zijn. Maar volgens mij gaat het er vooral om dat we goed met elkaar kunnen communiceren en stappen kunnen zetten.
 
Daarnaast betekend het vormen van initiatief groepen voor mij niet dat je jezelf afsluit voor de andere groepen. We delen voor het grootste gedeelte dezelfde belangen en zullen dus nauw moeten samenwerken en naar mijn idee ook een globaal bestuur moeten opzetten die voor al onze belangen opkomen.
 
Door nauw samen te werken kunnen we van elkaar leren.
 
Maar we moeten eerst dus onderling groepen creëren die goed kunnen samen werken. Een aantal ideeën die ik hierover had zijn:
 
  • Door een enquête te houden via de mail. En op deze manier mensen met dezelfde kernwaardes met elkaar verbinden.

  •  
  • Een ander idee was om gewoon groepen te maken. Ik heb op het forum bijvoorbeeld al een topic gemaakt voor initiatief groep de groene kikker. Hierin heb ik kort mijn waardes en visie uitgelegd. Mensen die zich hierin kunnen vinden mogen dan lid worden van deze initiatief groep. Mensen die zich hier niet in kunnen vinden maken dan zelf een groep aan. Het nadeel hiervan is denk ik dat lang niet iedereen zich thuis voelt op dit platform.

  •  
  • Weer een heel ander idee dat ik had is dat iedereen zijn of haar persoonlijke visie uitwerkt. Dit leggen we dan allemaal op tafel en gaan we allemaal individueel af. Zo kunnen we veel van elkaar leren en we kunnen gelijkstemden vinden. Eventueel is het dan ook een idee om te stemmen en de top 3 projecten uit te werken. Dit laatste idee vind ik eigenlijk het leukste tot nu toe omdat hier waarschijnlijk heel veel inspiratie uit zal komen. Als iedereen gaat nadenken en sparren dan komen er allerlei leuke ideeën en visualisaties die andere weer inspireren. Het lijkt me de beste optie om dingen in beweging te krijgen.

  •  

    Klik hier om je te registreren voor het Forum