Tiny House Lisse: Excursie…


Het was nog even de vraag of er genoeg belangstelling was naar het tiny housing concept. Maar zoals te zien was bij de gratis informatie avond was er zeker genoeg interesse. De zaal moest zelfs worden uitgebreid zodat er genoeg ruimte was voor alle nieuwsgierige mensen..

De gemeente Lisse had verschillende sprekers uitgenodigd met een interessante achtergrond. De eerste spreker was Marjolein Jonker ook bekend als Marjolein in het Klein. Marjolein is vanaf het begin af aan betrokken geweest bij verschillende tiny house projecten in Nederland. Ze woont nu zelf in een tiny house buurt in Alkmaar.

De tweede spreker was Jacqueline Tellinga. Een projectleider van het BouwExpo Tiny Housing te Almere. Beide sprekers hadden een super interessante presentatie en vulden elkaar goed aan met de verschillende inzichten.

Nadat iedereen enthousiast was geworden door de inspirerende presentaties was er ook de optie om je in te schrijven voor een excursie naar de twee verschillende tiny house locaties waarbij beide sprekers betrokken zijn geweest.


Tiny House excursie

De excursie was naar mijn idee vooral bedoeld om ideeën en inspiratie op te kunnen doen. Daarnaast konden we met eigen ogen zien hoe het is om te leven in een huisje van slechts 50m2.

Ook de busreis van Lisse naar Almere stond in het teken van tiny housing. De reisleidster: Marjolein Jonker, beantwoordde met veel enthousiasme de diverse vragen van mijn reisgenoten. De meest gestelde vragen waren gerelateerd aan ruimte en spullen. Logisch wat mij betreft, want in een tiny house heb je nou eenmaal niet de beschikking over een ruime zolder. Het antwoord hierop richtte zich vooral op het maken van de juiste keuzes en beslissingen. Het leven in een tiny house brengt je dus eigenlijk alleen maar ruimte. Dat geldt zowel voor je leefruimte als je mentale welzijn.


BouwExpo Tiny Housing

Aangekomen in Almere Poort worden we verwelkomd door verschillende groepleiders van de BouwExpo Tiny Housing. Er staan verschillende type woningen opgesteld die elk op hun eigen manier prachtig zijn. Ik zie een tiny house met een puntdak en zelfs een kleine woning met drie verdiepingen. Omdat het een expo betrof, dacht ik de gezellige tuintjes en het gemoedelijke buitenleven er moeiteloos bij. Desalniettemin, voor mij is het duidelijk dat de gemeente Almere met deze BouwExpo Tiny Housing een echt statement maakt. Zeker omdat de architectuur van de kleine woningen perfect aansluit met de stedelijke omgeving.

Met een hoofd vol ideeën keerde we met het gezelschap terug naar de bus. We zetten koers richting Alkmaar maar niet voordat onze reisleider een zelfbedachte vragenlijst had uitgedeeld. In Alkmaar aangekomen werd het direct duidelijk dat deze excursie meer een burgerinitiatief was. De gemeente Lisse heeft een doel voor ogen welke overeenkomt met De Tiny House Village in Alkmaar. Dat stemt me blij want bij aankomst in het gezellige buurtje voelde ik direct een warm welkom.


Burgerinitiatief Tiny Housing in Alkmaar

Ik zag mensen die vol overgave in hun tuintje aan het werk waren. Een ander genoot van het zonnetje op het terrasje voor zijn tiny house. Hier kregen we tevens de gelegenheid om een kijkje te nemen in het huisje van onze reisleider. Indrukwekkend. De ruimte voelde aangenaam, praktisch en gezellig. En inderdaad, het geheel was bijzonder overzichtelijk omdat het zo goed opgeruimd was.

Hoewel we wel langer wilde blijven, was het toch tijd om terug te keren naar Lisse. In de bus werd de tiny housing vragenlijst verder ingevuld en werd de winnaar bekend gemaakt. Aangekomen in Lisse zat ik bomvol inspiratie en ideeën voor wat betreft tiny housing. Tevreden, omdat wonen in een tiny house in Lisse weer een stap dichterbij was gekomen. Enigszins verbaasd, omdat mijn woning bij thuiskomst toch wat groot en overvol aanvoelde.


Tiny house in Lisse

Met deze leerzame tiny housing excursie heeft de gemeente een belangrijke stap gezet naar het wonen in een tiny house in Lisse. We hebben de sfeer kunnen proeven, vragen kunnen stellen en met eigen ogen kunnen zien wat tiny housing eigenlijk inhoudt. Naast kostenbesparing speelt ook de juiste mindset een grote rol.

Het leven en wonen in een kleine woning draagt wat mij betreft dan ook bij aan duurzaamheid en verantwoording. Bovenal is het wonen in een tiny house natuurlijk ook gewoon leuk en gezellig. Na het bijwonen van deze excursie heb ik er net als Guus Mesman, plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad, alle vertrouwen in dat wonen in een tiny house in Lisse binnenkort mogelijk wordt gemaakt.